Osmoza inversa RO

Ce este Osmoza inversa ?

Osmoza este un fenomen natural, ce consta in trecerea spontana a apei dintr-o solutie diluata intr-una mai concentrata, printr-o membrana semi-permeabila. Forta exercitata de solutie asupra membranei reprezinta presiunea sa osmotica. Presiunea osmotica depinde de concentratia solutiei, sau in cazul nostru de salinitatea apei.

Osmoza inversa este procesul prin care fluxul osmotic este inversat. Inversarea se realizeaza aplicand o presiune, superioara presiunii osmotice, asupra unei solutii concentrate: in acest fel numai apa va trece prin membrana (in practica apa va contine totusi o cantitate minima de saruri dizolvate). Pentru realizarea procesului este necesara o presiune a apei de minim 3 bar !

Schema sistem osmoza inversa

Procesul de osmoza inversa permite indepartarea sarurilor dizolvate in apa si a eventualelor impuritati in procent de 90÷99%, respectiv apa este purificata de urmatoarele componente:

  • gust neplacut si miros, microorganisme, turbiditate, arseniu, bariu, cadmiu, crom (Cr3+/Cr6+), cupru, plumb, nitrati, nitriti, radiu, seleniu, amoniu, bicarbonati, bromuri, clor liber, cloruri, magneziu, sodiu, sulfati, tanin, zinc, aluminiu,  etc

Membrana semipermeabila este constituita din diverse straturi de fibre speciale, de diferite tipuri (spirala, fibre cave, etc.). Permeat este denumita apa produsa, iar fluxul de apa evacuata ce contine sarurile eliminate, si care nu mai sunt prezente in permeat, se numeste concentrat.

Sistem de osmoza inversa RO

Din ce sunt compuse sistemele de osmoza inversa ?

Sistemele casnice de osmoza inversa se bazeaza pe o filtrare in mai multe trepte a apei:

  1. Prima treapta - filtrare de sedimente la 5 microni care va indeparta din apa mizeria, rugina etc.
  2. Treapta 2 cu carbune activat – se elimina/reduc substantele organice si clorul din apa si alti contaminanti nocivi.
  3. Treapta 3 - filtrare de sedimente finala la 1 micron sau filtru cu carbune bloc
  4. Treapta 4 - membrana osmotica va elimina 95-98% din saruri si substantele dizolvate, inclusiv bacterii, virusi, colectand astfel apa pura (15-20%) in rezervorul presurizat. Restul apei va fi eliminata la canalizare.
  5. Treapta 5 - postfiltru din carbune activat, ce retine eventualele urme de substante chimice, gust, miros din apa.
  6. Treapa 6 - cu lampa de ultraviolete UV, ce elimina bacteriile ce s-ar putea dezvolta in timp in rezervorul de stocare apa. Prin sterilizarea cu Ultra-Violete nu se modifica caracteristicile organoleptice si chimice ale apei.

Apa tratata este stocata intr-un rezervor presurizat.

 

Osmoza inversa, Reverse osmosis

© IVP Instalatii SRL, RO7637400, J40/6139/1995, CAEN 4674, Bd. Ferdinand 120, bl. O11, Bucuresti ANPC | Sol | ShopMania | Piese schimb